Novice

V okviru Festivala poezije Verzionar se je 2. oktobra 2015 na različnih lokacijah po Jesenicah razvrstilo več literarnih in literarno-glasbenih dogodkov. Na Osnovni šoli Prežihovega Voranca je v okviru kulturnega dne potekalo Srečanje s slovenskim pesnikom, kjer so učenci četrtih in petih razredov poslušali Iva Stropnika, učenci osmih razredov pa so se družili z Borisom A. Novakom, v Kolpernu smo otvorili razstavo pesniških zbirk jeseniških pesnikov Pesniški atelje, si ogledali recital Gimnazijskega teatra Gimnazije Jesenice in se pogovarjali z Valentinom ter Magdaleno Cundrič, gimnazijci so si v predavalnici Osnovne šole Prežihovega Voranca ogledali film Društvo mrtvih pesnikov, v Gledališču Toneta Čufarja pa 2. ponovitev igranega recitala Železarska lirika, ki temelji na predlogi lansko leto izdane antologije jeseniških pesnikov, Mladinski center Jesenice je predvajal film Poetic justice, v Kosovi graščini smo se družili s slovenskimi pesniki: Ivanom Dobnikom, Markom Elsnerjem Grošljem, Markom Skokom – Mezopotamskim, Andrejem Kokotom ter glasbenico Katarino Kurtjak, v Gledališču Toneta Čufarja je potekal domoznanski literarno-glasbeni večer, kjer so svoje pesmi predstavili: Valentin Cundrič, Franci Tušar, Sonja Koranter in Boštjan Soklič, za glasbeno spremljavo pa je poskrbela skupina Tantadruj. Vmesni čas med domoznanskim in osrednjim literarno-glasbenim dogodkom je v predprostoru Gledališča Toneta Čufarja zapolnil stand up komik Rok Škrlep ter občinstvo nasmejal z izvirnimi šalami. Ob 19. uri se je pričela večerna literarno-glasbena prireditev Ars Póiēsis. Po uvodnih govorih župana Občine Jesenice, Tomaža Toma Mencingerja, in sekratarke v Direktoratu za Ustvarjalnost Ministrstva za kulturo, mag. Helene Jaklitsch, je ob glasbeni spremljavi Katarine Kurtjak sledilo interpretativno branje Mita o Verzionarju v izvedbi avtorja mita, Jerneja Kusterla, nato pa je plesna skupina Ritualke pod vodstvom Nadie Džamastagić plesno uprizorila poezijo iz knjige Železarska lirika – Antologija jeseniških pesnikov. V drugem, osrednjem delu prireditve se nam je pridružila častna gostja letošnjega Festivala poezije Verzionar, to je največja slovenska pesnica, prva dama slovenske poezije, gospa Svetlana Makarovič, ki je ob glasbeni spremljavi Zlatka Kaučiča interpretirala svoje najbolj grozljive pesmi v literarno-glasbenem projektu Horror mundi/Groza sveta. Festivalni dan se je zaključil z druženjem v predprostoru Gledališča Toneta Čufarja.

Izvedeli smo, da gospoda Benjamina Gracerja zaradi slabega zdravstvenega stanja prihodnji petek, 2. oktobra, na domoznanski večer Restavracija jeseniškega pesništva ob 17:30 ne bo. Namesto njega bomo našli drugega jeseniškega pesnika, tako da gledalci ne boste prikrajšani za enega avtorja.

Vsekakor držimo pesti in upamo, da bo gospod Gracer čimprej okreval!

Na osrednji prireditvi letošnjega Festivala poezije Verzionar ob 19. uri v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice se nam bo pridružila častna gostja festivala, to je največja slovenska pesnica, prva dama slovenske poezije Svetlana Makarovič, ki bo ob glasbeni spremljavi Zlatka Kaučiča interpretirala svoje najbolj grozljive pesmi v literarno-glasbenem projektu Horror mundi/Groza sveta. Dogodek je primeren samo za odrasle!

Na razpis se je prijavilo 5 jeseniških pesnikov in pesnic, ki so skupno v dar ali odkup ponudili 258 knjig.

Finančnih sredstev na žalost ni bilo dovolj, da bi odkupili vse knjige, zato je bilo potrebno med knjigami izbirati. O izboru sta odločala cena posamezne knjige ter število knjig na posameznega avtorja, saj je bil namen, v odkup vključiti vse avtorje, ki so poslali ponudbo.

Na koncu so ostali štirje avtorji, ki so se z rezultati razpisa strinjali ter skupno v dar in odkup predali 96 knjig.

Bralci boste na dogodkih Festivala poezije Verzionar lahko dobili naslednje knjige jeseniških pesnikov in pesnic:

 • Valentin Cundrič: Zlati rez (2015),
 • Valentin Cundrič: Breg (2015),
 • Valentin Cundrič: Srebrnina (2012),
 • Valentin Cundrič: Živmutec (2009),
 • Valentin Cundrič: Zlog besedojed (2010),
 • Valentin Cundrič: Jasmin v spominu mojem (2013),
 • Valentin Cundrič: Dežela NOD (2014),
 • Valentin Cundrič: Balada o koprivjem semenu (2008),
 • Valentin Cundrič: Živo sito (2014),
 • Sonja Koranter: Dovška zgodba,
 • Sonja Koranter: Minljivost (2003),
 • Sonja Koranter: Zmajeva steza (1992),
 • Sonja Koranter: Zlatoličje (2000),
 • Sonja Koranter: Pesniški venec (2002),
 • Sonja Koranter: Kaj imajo skupnega … (2008),
 • Sonja Koranter: Medeno drevo (1998),
 • Sonja Koranter: Zemljekrog (2002),
 • Marko Elsner Grošelj: Zdržati samoto (2004),
 • Marko Elsner Grošelj: Glas iz tišine (2006),
 • Jernej Kusterle: Železarska lirika – Antologija jeseniških pesnikov (2014).

Vsem avtorjem se najlepše zahvaljujem za sodelovanje, bralce pa nagovarjam, naj posežejo po žlahtni besedi jeseniških pesnikov in pesnic.

2. OKTOBER JE DAN Z(A) LIRIKO!

Rahel biskvit z rumom, čokoladni mousse iz bele čokolade, Nutella, lešniki, orehi in še in še. Je že koga zamikalo, da bi poskusil pesniško ambrozijo?

Sladica Verzionar bo na voljo izključno 2. oktobra v slaščičarni Metuljček na Jesenicah.

VABLJENI!

p.s.: Vsakdo, ki bo 2. oktobra v slaščičarni Metuljček naročil sladico, bo dobil posebno igralno karto Verzionar, ki jo bo lahko po večerni prireditvi v dvorani Kolpern zamenjal za kozarec Verzionar. Se vidimo 2. oktobra v Metuljčku!

Letošnji Festival poezije Verzionar je posvečen dvema velikima jeseniškima avtorjema, Slavku Savinšku in Tonetu Čufarju. Oba sta umrla v torek, 11. avgusta 1942. Zato je ta dan v jeseniško zgodovino zapisan kot črni torek.

ZANIMIVOST: Tudi v letošnjem letu je bil 11. avgust torek.

Razpis za odkup pesniških zbirk jeseniških pesnikov se je s tem trenutkom zaključil. Do 20. septembra boste avtorji, ki ste v roku pripravili in poslali seznam svojih pesniških zbirk, obveščeni o možnosti odkupa.

Odziv je bil velik, za kar se vam najlepše zahvaljujem.

Danes je zadnji dan, da jeseniški pesniki pošljete predloge za odkup vaših pesniških zbirk. Na elektronski naslov: verzionar@gmail.com pošljite seznam knjig, ki bi jih radi prodali, število knjig in ceno posamezne knjige. Rezultati razpisa bodo znani do 20. septembra. 
 Ker so finančna sredstva omejena, to pri postavljanju cene, lepo prosim, tudi upoštevajte, saj so glavni nameni odkupa:

 • finančna pomoč avtorjem,
 • širitev bralne kulture,
 • ter seznanjanje bralcev s poezijo jeseniških pesnikov.

Pesniške zbirke, ki bodo od avtorjev odkupljene, bomo na dan festivala, 2. oktobra, podelili bralcem.

Večerni dogodek v veliki dvorani Kolpern bo otvorila plesna skupina Ritualke pod vodstvom Nadie Džamastagić. Če smo bili lansko leto v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice z igranim recitalom priča dramatizaciji Železarske lirike, bomo letos doživeli transformacijo poezije jeseniških pesnikov v ples.

Železarska lirika – Antologija jeseniških pesnikov je bila na razpisu za najboljšo samozaložniško knjigo izdano v letu 2014, ki ga je razpisal JSKD RS, med šestindvajsetimi knjigami izbrana med najboljše štiri, katerih avtorjem se bo priznanje podelilo na državnem srečanju literatov seniorjev, V zavetju besede, v petek, 13. novembra 2015, na Bledu.

Malo več kot mesec dni nas loči od prvega Festivala poezije Verzionar, v okviru katerega tudi na spletni strani objavljamo RAZPIS za vse jeseniške pesnike, ki imajo doma kakšen izvod svoje pesniške zbirke (pre)več in bi se ga radi "znebili". 


Letošnji Verzionar bo poskrbel za odkup določenega števila še ne rabljenih(!) pesniških zbirk jeseniških pesnikov.


Na elektronski naslov: verzionar@gmail.com pošljite seznam knjig, ki bi jih radi prodali, število knjig in ceno posamezne knjige. 


Ker so finančna sredstva omejena, to pri postavljanju cene, lepo prosim, tudi upoštevajte, saj so glavni nameni odkupa:

 • finančna pomoč avtorjem,
 • širitev bralne kulture,
 • ter seznanjanje bralcev s poezijo jeseniških pesnikov.

Čas za oddajo predlogov za nakup knjig imate avtorji do 15. septembra.


O tem, koliko in katere knjige bomo lahko odkupili, boste avtorji obveščeni do 20. septembra.


Pesniške zbirke, ki bodo od avtorjev odkupljene, bomo na dan festivala, 2. oktobra, podelili bralcem.


Tisti, ki veste, da bi razpis utegnil zanimati še koga drugega, za katerega ste prepričani, da tega besedila ni prebral, ga, prosim, o tej zadevi obvestite.

Festival poezije Verzionar je vključen tudi v program Dni evropske kulturne dediščine. S tem je pridobil status projekta, ki bo našim zanamcem pomenil jeseniško restavracijo poezije.

V letošnjem letu Jesenice prvič gostijo Festival poezije Verzionar. Gre za enodnevni dogodek, ki je nastal z dvema namenoma: seznaniti občane s tem, kaj se da z literaturo in literarno kulturo narediti, kar lahko omogoči nadaljnjo rast takih in podobnih projektov, ki bodo sledili geslu: »za obuditev in razvoj jeseniške poezije«, ter povezati jeseniške kulturne, izobraževalne, gostinske in ostale institucije v mrežo, ki bo jeseniški kulturi omogočila rast in preboj iz periferije. Temeljni in osrednji cilj projekta je privzgoja kulturne zavesti. To bomo skušali doseči s serijo literarnih dogodkov in dogodkov drugih umetnostnih praks na različnih lokacijah po Jesenicah.